Kuih tepung pelita merupakan sejenis kuih tradisional yang sedap dan enak rasanya. Tepung pelita merupakan sejenis kuih yang manis tetapi tidak tahan lama.
Tepung pelita merupakan pada asasnya dibuat daripada santan dan tepung beras dan dimasak dalam bekas yang diperbuat dari daun pisang. Ditengah-tengahnya pula diisi dengan air gula yang menjadikannya rasa lemak manis. Ia mudah rosak dan tidak tahan lama.
KUIH TEPUNG PELITA
BAHAN A ( Lapisan Hijau )
1/2 cawan tepung beras
2 cawan air daun pandan
1 1 /2 sb gula
BAHAN B ( Lapisan Putih )
1/2 cawan tepung beras
2 cawan santan
Sedikit garam
{Bekas Daun Pisang}
Mula-mula sediakan bekas daun pisang dan letak 1 sudu kecil gula.
{Lapisan Hijau}
Kemudian campur semua bahan A dan kacau sebati. Masak dengan api perlahan sentiasa kacau. Masak sampai menjadi sedikit pekat dan tuang ke dalam bekas daun pisang.
{Lapisan Putih}
Untuk bahagian apisan putih, cara yang sama masak sampai sedikit pekat. Tuang adunan putih ke atas adunan hijau dalam bekas daun pisang tadi.
(Kukus}
kukus sekejap selama 10 minit.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Media Tanah Melayu bersama #Youtuber Terkenal : HARRY ASCOTT STUDIOS banyak mendokong dalam promosi produk Bumiputera. Beliau merupakan anak melayu yang cekal belajar pelbagai ilmu marketing dan membantu produk – produk buatan melayu supaya dikenali secara lebih meluas melalui media dan atas talian. Ramai usahawan yang telah berjaya meningkatkan pendapatan mereka melalui perkongsian yang diberikan.
Ayuh Sokong Anak melayu ini dengan tekan SUBSCRIBE dan share semua video di FB anda!
Comments
Post a Comment