1. Lada Solok
Solok lada atau juga dikenali sebagai lada sumbat merupakan sejenis masakan tradisional Melayu. Masakan ini popular di negeri Kelantan dan Terengganu dan merupakan hidangan istimewa di sana. Solok lada dibuat daripada lada hijau yang dibelah dan disumbat dengan inti yang diperbuat daripada kelapa parut, isi ikan, dan santan. Lauk ini biasanya dimakan bersama nasi kerabu.
Tapi nak tanam pokok dia pon senang, tonton video ini:
Kenali Musuh pokok ini :
2. Serai
Jenis-jenis Serai
Terdapat 2 jenis serai yang terkenal dan ditanam di Malaysia dengan 2 tujuan sebagai serai makan dan serai untuk perubatan serta kesihatan.
Serai Makan (cymbopogoncitratus) ditanam dengan tujuan untuk dimasukkan ke dalam masakan.
Serai Wangi (cymbopogonnardus) pula ditanam untuk mendapatkan minyak pati yang sangat berguna untuk tujuan kesihatan.
Minyak pati tersebut digunakan bagi kegunaan luar mengubati sakit perut, angin yang mengakibatkan kembung perut, serta masalah hilang selera makan.
Selain itu, serai juga boleh diekstrak sebagai penghalau serangga (insect repellent).
Cara Tanam Serai dalam pasu :
3. Daun Ketumbar / daun sup
Daun Saderi, daun sup atau ranting suri merupakan sejenis sayur yang berbatang lembut yang kaya dengan zat besi, fosforus, natrium, kalium, karotena, vitamin A, B-Kompleks dan C dan magnesium. Daun ini dikenali sebagai Apium graveolens dan berasal dari keluarga Dulce umbelliferae.
Ia juga boleh dibuat ulam. Rasanya manis, rangup dan berbau wnagi.
Ia herba renek berbatang lembut dengan ketinggian 30 hingga 45 cm. Tumbuh berumpun, batang bersegi, berwarna hijau muda, dan terkandung banyak air. Daun majmuk dengan tangkai daun yang panjang, tepi bergerigi kasar, pucuk muda berwarna hijau muda dan bertukar warna hijau tua apabila telah matang, berbau wangi. Bunga majmuk, kecil, putih, terdapat dalam jambak bunga yang keluar dari celah ketiak daun. Buahnya kecil dan halus.
Untuk menggunakan daun sup untuk masakan, jangan cabut keseluruhan pokok tersebut. Setakat ambil sahaja daunnya sahaja sebanyak mana yang diperlukan dan yang selebihnya boleh diambil apabila diperlukan supaya anda sentiasa mendapati daun yang segar. Lebih elok ambil daun yang lama dan biarkan pokoknya tumbuhkan daun baru.
Dikenali sebagai Celery Leaves / Chinese Celery
Jenis berakar serabut (halus)
Baunya lebih harum dan lembut. Hampir semua orang suka baunya.
Batang lebih panjang
Daun yang lebar serta jarang.
Sering digunakan untuk campuran sup dan hiasan seperti mee goreng.Cara Tanam Daun Sup :
4. Daun Bawang
Bawang merah memang menjadi antara bahan utama dalam masakan. Hampir semua masakan Malaysia ada menggunakan bawang merah sebagai bahan seperti telur dadar, masak kicap, masak sambal dan lain-lain lagi.
Apabila ada kes bawang dari China banyak guna racun, kita jadi takut untuk membeli bawang dari sana. Tetapi memang pun banyak bawang merah di Malaysia kita import dari China.
Antara penyelesaian mudah adalah kita tanam sendiri bawang merah. Perlu tahu bahawa hasil bawang itu tidak akan sebanyak hasil dari negara asal. Tapi tidak lah bermakna kita tidak boleh menanam bawang merah di sini, bukan?
Cara Tanam Daun Bawang :
Comments
Post a Comment